October 02, 2012

Tespitler...

"müslüman entelektüeller hiç bir zaman batılı entelektüeller kadar başarılı olamadı. takım tutar gibi parti tutarak ve düşünce savunuculuğu yaparak entelektüel olduklarını zannettiler. o yüzden islam'ın adalet ilkelerini konuşmadık. adaleti dile getirebilseydik bu duruma gelmezdik."

"günümüzün yüzyıllık islamcılığı tahlil ettiğimizde, öteki dediğinin elindeki imkanlara kavuşarak onunla mücadele ettiğini görürsünüz. dindarların gelecek ile ilgili hayalleri islamcılığı dönüştürdü. bugün müslüman, davranışlarını ve yaşam tarzını, kur'an ve sünnete bakarak değil, öteki üzerinden tanımlıyor." 

"islam'da düşünce özgürlüğü yoktur. doğru bildiğinizi söyleme görevi vardır. en büyük problemlerimizden biri de literatürdür. bu, islam'ın belirlediği özgürlük alanında başkalarına muhtaç olmadan inşaa etmek anlamına gelir. bu gözle baktığınızda müslümanların insan hakları tartışmaları anlamsızlaşır. müslümanlar devletten insan hakları talep ederek dilencilik yapıyorlar. o zaman demek ki siz bu dine ve bu dinin sizi özgürleştireceğine inanmıyorsunuz demektir."

"kapitalist ve antikapitalist söylemler soldan devşirilmiştir. antikapitalist müslümanlar biz kapitalizme karşıyız diyorlar. burada ciddi bir sorun var. çünkü bunun en detaylısını sol söyledi. müslümanlar soldan devşirdikleri ideolojiyle kapitalizme karşı duramazlar. onların çok kötü bir kopyası olup, saygıyı bile haketmiyorlar. oysa müslümanların kapitalizm karşısında daha ciddi itirazlarının olması lazım. çünkü bizim kapitalizm, liberalizm ve muhafazakarlıkla anlaşmazlık noktamız paradigmatiktir. sadece bir üretim süreci ile ilgili değildir."

"sahip olduğumuz dünya ve parayla ilişkimizi yeniden gözden geçirelim. klasik dönemin düşünür ve alimlerine dönmeliyiz. onların meseleleri nasıl ele aldığını, nasıl yorumladığını ve nasıl bir cevap verdiğini önemsiyorum. çünkü son elli yılda, müslümanlar neyi bulmak istedilerse kuran'da onu aradılar. özellikle de iktisadi meselelerde. peygamberimiz diyor ki; 'şüphe olan yerlerden uzak durun.' kırk yılda müslamanların fetva aradıkları alanlara baktığınızda büyük çoğunluğu şüphe ve gri alanlarla ilgilidir. eğer o hadis'e uygun hareket edilseydi allah önümüze başka bir kapı açacaktı. onları yaparak bu kapitalist hayatı yaşıyoruz. itiraz ettiğimiz hayatın bizzat taşıyıcısı haline geldik. müslümanlar dün modern yaşam içinde pasif direnişçilerdi. bugün ise aktif taşıyıcıları oldular."

No comments:

Post a Comment